Uutiset / KINOS RENTALS - Ihmiset ja toiminta

KINOS RENTALS - Ihmiset ja toiminta

 

Tänä vuonna AFF – Artova Film Festivalin parhaimmat elokuvat palkitsee elokuvakalustovuokraamo Kinos Rentals. Haastattelimme kalustovuokraamon perustajaa Matias Boettgeä.

kinos ulkokuva

HISTORIASTA

Milloin Kinos Rentals perustettiin ja mistä idea toiminnalle lähti käyntiin?

–Kinosfilmi-nimellä vuonna 2002 perustettu tuotantoyhtiö tuotti alkuvuosina mm. dokumenttielokuvia ja toimi laaja-alaisesti liikkuvan kuvan parissa. Myöhemmin toiminta fokusoitui kalustovuokraukseen, ja Kinos Rentals perustettiin omaksi yritykseksi vuonna 2015. Kinos Rentals on Helsingin ydinkeskustassa, Telakkakadulla palveleva kamera-, valo-, ääni- ja grip-kalustovuokraamo. Tällä hetkellä yritys työllistää päivittäin kahdeksasta kymmeneen henkilöä.

Minkälaisista ammatillisista lähtökohdista tekijät tulevat?

– Kinoksen perustanut Matias Boettge on opiskellut elokuvausta Suomessa ja Portugalissa, ja hän on vuodesta 1997 lähtien kuvannut, leikannut, jälkikäsitellyt ja tuottanut sisältöä satoihin ohjelmiin, dokkareihin, teatteriesityksiin sekä opettanut elokuvailmaisua. Teknisesti orientoituneelle ja yrittäjäperhetaustaiselle Boettgelle Kinoksen perustaminen oli luonnollinen ratkaisu.

Kinos Rentalsin kehittämisessä ovat olleet mukana niin talouden konsultit kuin Kinoksen oma henkilökunta, jonka kautta yritykseen on tullut vahvaa osaamista eri osastoille.

Mikä on johtanut sinut elokuvan pariin?

– Elokuvassa minua kiehtoo elokuvanteon prosessi, missä luova käsityöläisyys, ammattitaito ja tekniikka synnyttävät kauneutta ja magiikkaa kuvavirran muodossa. Siksi mahdollisuus tarjota ”pensseleitä taiteilijoille” Kinoksen kautta tuntuu merkitykselliseltä.

Onko työntekijöillä muita / omia projekteja elokuva-alalla?

– Kinoksen kaikilla työntekijöillä (lukuunottamatta talousosastoa) on tausta elokuvanteossa. Vakkareiden lisäksi meillä työskentelee osa-aikaisesti kymmenkunta kamera-assistenttia/kuvaajaa sekä valomiestä/valaisijaa, joista osa keikkailee niin spoteissa kuin pitkissä elokuvissa / tv-sarjoissa. Myös lyhytelokuvat ja musiikkivideot ovat arkipäivää monille heistä. Monenlaisissa tuotannoissa työskentelevä henkilöstö tuokin aitoa lisäarvoa muun muassa teknisine ehdotuksineen, mikä vahvistaa Kinoksen palvelua ja kalustotarjontaa entisestään.

Matias Boettge

Kinos Rentalsin perustaja Matias Boettge.

TOIMINNASTA

Minkälaisten tuotantojen vuoksi käännytään Kinos Rentalsin puoleen?

– Kinoksella on erittäin laaja skaala asiakkaita, pienistä tuontantoyhtiöistä suuriin. Eniten kalustoa haetaan mainoksiin, tv-sarjoihin, dokumentteihin, lyhytelokuviin ja musiikkivideoihin. Olemme myös toimittaneet kalustoa muutamiin pitkiin elokuviin. Tällä hetkellä panostamme high-end kalustoon, mutta haluamme tarjota laajan kattauksen kalustoa monenlaisille toimijoille. Laaja-alaisuus ja sen kautta erilaisten tuotantomallien teknisen ympäristön ymmärtäminen kuuluu vahvuuksiimme.

Onko Kinos Rentalsilla muuta toimintaa kuin kalustonvuokrausta?

– Meillä sisällytetään kalustovuokraukseen usein konsultaatiota ja koulutusta. Rakennamme lähtevät pokat valmiiksi ja käymme tarkkaan läpi, että kaikki toimii ja ehdotamme ratkaisuja käyttäjille. Lisäksi kehitämme ja valmistamme myös omaa kalustoa sekä ratkaisuja asiakkaiden tarpeiden mukaan.

henkiloêkuntaa Tuomas Kohvakka

Kinos Rentalsin työntekijä Tuomas Kohvakka työssään.


Minkälaista yhteistyötä teette asiakkaidenne kanssa?

– Olemme avoin ja sosiaalinen vuokraamo, joten tänne voi tulla kahville keskustelemaan tekijöiden kanssa tai tutkimaan kalustoa. Uudesta kalustosta tiedotamme myös FB-sivuillamme. Tavoitteenamme on jatkossa järjestää koulutustapahtumia asiakkaillemme. Koulutamme henkilökuntaamme ja käymme alan messuilla, esimerkiksi nyt syyskuussa suuntaamme CINEC-messuille Müncheniin.

Esikuvia omalta alalta & suosikkielokuvia?

– Itse olen liukunut omalla alallani aina yritysvideoista art house -osastoon. Olen kotona eniten jälkimmäisellä alueella. Minua inspiroi vaihtoehtoinen kerrontatyyli ja vinksahtaneet maailmat, kuten Ruben Östlundin, Michelangelo Antonionin ja David Lynchin elokuvat. Itseäni kiinnostaa myös minimalistinen Roy Andersson -henkinen visualisointi ja välillä myös perinteisempi kerronta pitää vahvasti otteessaan.

Ohjeita, neuvoja, vinkkejä nuorille ja aloitteleville elokuva-alan tekijöille?

– Aktiivisuus, intohimo, verkostoituminen, itsensä kehittäminen, periksiantamattomuus ja rakkaus elokuvaan ovat hyviä eväitä alalle. Meille voi myös hakea työharjoitteluun, jos haluaa tutustua tuotantokenttään teknisestä näkökulmasta.

 

Lisätietoa:

http://www.kinosfilmi.fi/
https://www.facebook.com/kinosrentals

 

Haastattelija: Minna Heikkinen

 

 

COPYRIGHT © 2014 ARTOVA, ALL RIGHTS RESERVED.